Wednesday, January 18

Urbanul


Stii ce înseamna Gravis, nukontrast, podcasting, Maddox, filmul european, Dogma '95, insight, pitch, trend, bud, spliff, trip, restecp, chill, d'n'b etc?
Esti urban.

Urbanul
E acel cetăţean care speculează în avantaj propriu complexul creat de prăpastia între ce a fost si ce si-ar dori să fie. Ce-a fost? Un cetatean normal, poate un pic cocalar, mai degrabă nu, a stat în cămin sau cu părinţi care căleau multă ceapă şi aveau Dacie. Ce şi-ar dori să fie? Genul ăla de om pe care-l salută pulimea cînd îl vede în club stînd liniştit la o masă bînd un Carlsbeg, omul pe care-l sună prietenii mai putin urbani care vor să se angajeze în advertising sau la vreo corporaţie care plăteşte 400 de euro pe post de intrare. Mă rog, un fel de James Bond mai pamîntean şi care se uită la meciuri.

Unde îl vezi?
Pai, în primul rînd în cluburi gen Web, Underworld (pentru urbanul hardcore) sau Expirat (pentru urbanul în devenire), Papillon (urbanul artistic), Carturesti, terasa MNAC, La Scena, la Enache (Laptarie, pentru restul), TRALALA, Preoteasa, Green Hours, Cafeneaua Actorilor, Amsterdam Cafe, Club A (protourbanul), B 52's.
Îl mai gasesti şi în BarFly, Stuf, Cata 66 (locul predilect de îndopat si adăpat al urbanului), pe la party-uri în case conspirative, în "vamă", pe pîrtie cu snowboardul (urbanul nu foloseşte schiuri), la cinematecă, pe rampa de skateboard, la festivaluri p-afară, la muncă în agenţie, corporaţie sau acasă, ca freelancer.
Un loc special este cel din care a pornit totul: Martin.

Hobby-uri:
Tehnologia, Internetul (mai putin IRC, leaganul cocalarului), muzica, demersurile social-civile, sporturile extreme, fashion-ul, advertising-ul, artele plastice (urbane), literatura, party-urile, iarba, religiile exotice.

Tehnologie:
iPod, accesorii de iPod (huse, dock-uri, boxe, telecomenzi), Mac (PCs suck, Micro$oft sucks), podcasting, ceasuri digitale vechi, celulare vintage sau smartphone, scule Technics, powerball (http://www.powerball.ro/), rucsac cu cd-uri. Urbanul n-are laptop, i-ar reduce din mobilitate si nu are gadget value.

Internet:
Orice urban care se respectă are blog cu blogroll (link-uri către alte blog-uri de urbani), foloseşte RSS. Citeste Maddox, feeder.ro, chestionabil.ro, 2020.ro (nu 220.ro, ala e de cocalari), grafic.uv.ro, kitblog.com, funkyou.ro, alternativ.ro, drumandbass.ro, deviant.org (de unde-şi ia theme-uri pentru windows si iconiţe pentru blog). Chestii obligatorii: pulafashion, RMRA, nukontrast. vaidevoi.ro a pierdut trenul, nu mai are nimic nou. Sa nu uitam de forumuri: andreigheorghe. E mare fan podcast-uri. Işi trage muzica de pe ele, de pe drumandbass.ro sau de pe dc++.

Muzica:
Electro (drumandbass rupe), reggae, ska, dub, hip-hop (underground, mai ales), fado, bossa, Bălănescu, emo, ska-punk, HxC, Shukar, muzica clasică, Ibrahim Fehrer, Compay Segundo, Aria Urbana (evident, nu?), Şuie (obligator, mai ales ramura ultra-urbană, Haute Couture), cam tot ce se scoate la Yama, Baba Novac, Maria Tanase, Leonard Cohen, hard and heavy (eclecticii baga d-astea).
Urbanca bagă şi un pic de Direcţia 5, Nelly Furtado sau Gwen Stefani.
Urbanul începător îngăduie Budha Bar şi Cafe del Mar.
Emisiuni radio urbane: cam ce e noaptea pe guerrilla (excepţie face Nic, e om serios, bagă industrial si grunge), Activ FM, mai sînt unele pe 21, cred.

Demersuri social-civile:
Flash-mob-urile, tată. Mai ales alea de căcat, cu iz de protest (bombonelu', bicicletele, tropaitul la televiziune). Pulafashion e cool. Dacă în Bucureşti s-ar face piste de biciclete urbanii ar abandona maşinile. Unii urbani nu manînca carne (săracele animale), alţii fotografiază aurolaci şi hrănesc porumbei, cei mai urbani scriu petiţii. Unii citesc în public, cu coperta la vedere. Important e ca societatea asta de căcat care îi copleşteşte cu mediocritatea ei să se educe naibii odată. Îi pasă de Roşia Montana şi vrea să salveze Vama Veche.

Sporturile urbane:
Ski-ul nu e sport urban, clar. Snowboarding-ul e. Ar merge şi un paintball. Urbanii cu bani se duc la tenis.

Ţoalele:
Converse, Gravis, FUBU, Diesel, Ray-Ban, Adidas, Puma, Sketchers, Levi's, clasice şi de la mama lor. Urbanul sărac improvizează cu Kenvelo. În general urbanul arată ca un om care are bani cu lopata dar se îmbracă de la second-hand ca o formă de auto-ironie. Classic with a twist. Pantaloni de stofă, pulover verde, şosete cadrilate, tenişi Converse. Baggy jeans, puffa, insulated boots. Neapărat modelul ăla de rucsac de pus pe un singur umăr. Caciulă haioasă, şapcă din fleece, bască purtată normal. Palton gri închis şi fular lung. Cămaşi militare, neapărat NATO.


De la Gigel.org

1 Comments:

At 1:54 PM, Anonymous Anonymous said...

Numai mie mi se pare ca aici sunt scrise niste gunoaie care incearca sa impuna reguli unor oameni care tot de reguli vor sa scape?

adica:
Urati Microsoft, dar iubiti tot de la Apple!

Nu mancati carne, desi idolul vostru Maddox isi bate joc de vegetarieni si de vegani.

Schiurile sunt naspa, dar ce minunate sunt snowboardurile!


Concluzia:
Urbanul copiaza tot ce vede "afara", prin "sticla" evident, mai ales de la americani. Firme, branduri, imbracaminte, sporturi.
Toata lumea care vrea sa fie urban sa isi cumpere iPod, converse, sa ii placa religiile exotice (!!) si sa ne polueze internetu cu blogurile lor de doi bani.

 

Post a Comment

<< Home